Praat Nooit Meer Met Iemand Voordat Je Dit Hebt Gelezen!

“Je bent weer terug? Hoe was jouw vakantie?”
“Het was heerlijk, beetje druk, maar ja…”
”Druk? Daar hadden wij geen last van. Maar wij gingen ook twee weken voor de grote vakantie weg, weet je. Dan is het een stuk rustiger op de weg, zijn de prijzen veel lager en is het natuurlijk ook veel rustiger in hotels. Ik ga echt nooit meer waar zoveel kinderen zijn……”

“…….. bla bla bla bla bla…….”

 

Herken je dit? Mijn nekharen gaan altijd overeind staan als ik in zo’n gesprek verzeild raak. Vroeger was ik dan nog beleefd en liet het op zijn beloop. Voor je het weet, ben je ja-knikkend, ach-roepend, oho-schuddend zó maar ineens een half uur verder. Tegenwoordig ben ik daar niet meer zo makkelijk in. Ik vind het zonde van mijn waardevolle tijd – tijd die je tenslotte maar één keer hebt. In mijn toolbox heb ik nu allerlei trucjes om dit af te kappen. ?

Met elkaar praten maakt dat mensen in verbinding komen, of blijven. Het maakt dat wij elkaar kunnen laten zien wat we denken, wat we voelen, dat we elkaar aanmoedigen, afkraken, uitschelden, adviseren of helen. Met elkaar praten is dus een kleurrijk proces. En dat kan af en toe ook he-le-maal fout gaan, zoals in mijn voorbeeld hier boven.

In mijn coachings zie ik steeds weer dezelfde fouten terugkomen. Fouten die ervoor zorgen dat gesprekspartners er fysiek nog wel zijn, maar met hun gedachten al lang ergens anders. Of dat de verkeerde conclusies worden getrokken. Dat is niet alleen op zakelijk gebied heel erg vervelend, maar ook in de relationele sfeer, of in de relatie ouder-kind ontstaan er misverstanden en ruzies door niet heldere communicatie.

De zeven meest voorkomende heb ik op een rijtje gezet. Ze zijn voor iedereen herkenbaar en – als je ze eenmaal weet – héél gemakkelijk te voorkomen!

1.  Houd je aandacht bij het gesprek

Wees aanwezig, laat zien dat je oprecht aandacht hebt voor de ander. Het lijkt wel een volksziekte geworden: tijdens gesprekken, aan tafel, in restaurants of in winkels, ineens het mobieltje uit de zak getrokken wordt om IETS te checken. Wat dan in hemelsnaam?

Je bent in gesprek met iemand! Wees daar dan ook met je aandacht. Stel tussendoor vragen en check of je iets wel goed hebt begrepen of niet. Daardoor ervaart die ander ook dat je oprechte belangstelling hebt in zijn verhaal. Hoe mooi is dat! Je bent in verbinding met die ander en kunt van daaruit op elk moment het gesprek een andere draai geven, als je dat zou willen.

2. Vraag jezelf af: Wat is mijn intentie met dit gesprek?

In zakelijke situaties is het altijd de ander waar het om gaat: samen uitvinden wat er voor elkaar kan worden gedaan om iets te bereiken. Maar het kan ook zo maar zijn dat je bij je kind of partner iets ziet of voelt wat je niet kunt plaatsen. Wil je in dit geval alleen maar luisterend oor zijn, zonder oordeel? Of wil je een oplossing aanbieden? Zie je een uitdaging die zich voordoet? Wellicht gaat het ook om gewoon lekker kletsen zonder doel, ook dat kan een intentie zijn. Belangrijkste is dat je voor jezelf helder hebt wat het moet opleveren. Voor beide partijen.

3. We hebben twee oren en een mond

Laten we ze ook in deze verhouding gebruiken! Dus meer luisteren, ook naar wat NIET gezegd wordt, kan heel waardevol zijn. Aandacht geven en luisteren creëren waarachtigheid. In zakelijke situaties praten de meeste mensen vooral om hun gesprekspartner ervan te overtuigen dat er een geweldige zakelijke deal kan uit komen. Biggest Mistake Ever! Een briljante verkoper (of ouder, of echtgenoot) luistert meer dan dat hij praat, om van daaruit te kijken hoe hij waarde kan toevoegen aan de bestande situatie.
Makkie. Voor de liefhebbers van deze manier van gespreksvoering kan ik dit van harte aanbevelen: Questions-are-the-Answers-Allan-Pease

4. Is de interesse oprecht?

Een veel gemaakte fout in gesprekken is dat er wel een vraag wordt gesteld, maar dat de vragensteller eigenlijk niet is geïnteresseerd in een reactie. Denk nog maar even terug aan het vakantiegesprek waarmee ik dit blog begon. Jouw gesprekspartner voelt écht wel dat er niets achter zit. Als mensen mij vragen hoe het zakelijk met me gaat en mijn gevoel zegt dat ze er eigenlijk niet in geïnteresseerd zijn, dan antwoord ik steevast: “wil je de korte of de lange versie?”

Tien tegen een dat ze de korte versie willen – en ze voelen zich soms al een beetje betrapt.

“Goed,” zeg ik dan (en ik denk: mooi, weer een hoop tijd bespaard).

5. Less is more! So keep it simple…

Ik zat een keer in de metro naast een vader met zijn zoontje van pakweg zes jaar. Die kleine was enorm onder de indruk dat je onder de aarde zo hard kon rijden. De onvermijdelijke vraag: ”Papa, waarom kan de metro rijden?”

O jee, hoe leg je zoiets uit, dacht ik nog. Ga je uitleggen dat je tunnels moet graven onder de stad? Stroom onderaards, rails aanleggen, motoren, tonnen staal verplaatsen…
Ik was benieuwd hoe papa dat zou gaan uitleggen. Papa zei: “Omdat hij wielen heeft.”
De brede grijns op het schattige gezicht van het jongetje zei genoeg. Die zei: “Prima, ik snap het, dankje.”

Een veelgemaakte fout in gesprekken is dat er veel teveel irrelevante informatie wordt gegeven. Daardoor gaat onze gesprekspartner ‘uit-checken’. Einde gesprek…
Maar wat is dan wèl relevante informatie voor onze gesprekspartner? Als we goed geluisterd hebben, dan weten we dat… ?

6. Wees helder in je boodschap

“Schat, morgen is het maandag.” “Ja, en?” “Ik dacht ik zeg het even?” “Wat bedoel je?” “Laat maar…”

(Hoe lang wonen wij nou hier? Wij hebben járen geleden al afgesproken dat híj de kliko op zondagavond buiten zet. Luistert hij dan nooit? Net een klein kind dat je steeds ergens aan moet herinneren! Jeetje, dan doe ik het maar weer zelf, altijd dit gezeik!)

Goede kans dat de rest van de avond is verpest. Terwijl het zó eenvoudig is om het anders te doen. “Schat, morgen worden de kliko’s geleegd, denk je eraan om hem nog buiten te zetten?” ”Tuurlijk, maar goed dat je me eraan herinnert.”
Op zakelijk gebied is het samenvatten van het gesprek en duidelijk bespreken van de volgende stap cruciaal. Zinnen als ”we kijken het aan, we zien wel, we wachten het af, ik hoor het wel een keer”, terwijl er eigenlijk een vervolgstap gezet zou moeten worden, zijn killing.

7. Schiet nooit in verdediging

Een van de meest gemaakte fouten in gesprekken is volgen van het aanval-verdedigingsscenario. “Jouw product is veel te duur!” “Helemaal niet, we zijn de goedkoopste aanbieder op de markt en met de korting verdienen we al helemaal niks meer.”

Oeps, zijn deze twee nog wel met elkaar in verbinding? “Jij hebt gezegd dat je in dit hotel definitief een kamer hebt geboekt. En nu? Ze zijn volgeboekt!” “Altijd geef je mij de schuld, de volgende keer doe je het maar lekker zelf!”
ja hoor. Ook hier is geen verbinding, laat staan dat oplossingsgericht denken mogelijk is. In het product-voorbeeld zou een reactie kunnen zijn: “Wat bedoel je precies met ‘te duur’ ?”
In het hotel-voorbeeld zou de reactie bijvoorbeeld kunnen zijn “Ik vind dit ook heel vervelend, maar laten we gauw kijken wat er nog meer mogelijkheden zijn voor een overnachting.”
Je haalt er de spanning mee uit de lucht. Je kunt samen de dans van een conversatie oppakken. Hoe mooi is dat!

Heb jij zelf voorbeelden uit je dagelijks leven, die je zou willen delen? Ik ben dol op mensen, dol op gesprekken en dol op groeiprocessen. Het is een eindeloos veld van inspiratie dat, eenmaal onder de loep genomen en veranderd, hele levens, en ja zelfs bedrijven een nieuwe richting kunnen geven.

Loesje: Waarom moeilijk doen, als het samen kan….

Ik hoor en lees graag van je,

Op Jouw Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *