Face The Fear – And Do It Anyway!

Angst is net als een spook onder de kast uit de periode dat je nog een kind was. Je WIST gewoon dat ie er was. Hij joeg je de stuipen over het lijf, hij ging een loopje nemen met jouw gedachten, met jouw emoties, ja zelfs met je lichaam: hartkloppingen, droge mond, zweten, vochtige handjes, niet kunnen slapen, soms zelfs tot diarree aan toe. Daarbij zat ie nog steeds onder de kast pffff……

Angst hoort bij ons leven, hij hoort bij die emoties die het bestaan van het soort veilig kunnen stellen. Angst om door een beer opgegeten te worden, is echter een hele andere angst dan de angst om een besluit te nemen, proef je het verschil? Ik weet dat je het weet.

Hier komen mijn 7 beste tips om je angst de baas te zijn! Maar net als voor alles geldt: alleen lezen en “ja klopt” knikken, is niet voldoende. Words are cheap. Ga ervoor zitten als je hier iets aan hebt, maak er werk van, zet het om en kijk wat dit werk met je doet.

1. Beschrijf je grootste angst, je nachtmerrie. Wat is het allerergste dat er zou kunnen gebeuren als je je plan zou uitvoeren?

Stel je tot in het kleinste detail voor wat je worst-case-scenario is. Welke ja-maars, welke saboteurs komen er naar boven? Benoem je angsten: angst om te falen, angst voor verlies (wat eigenlijk???), angst om verschut te staan. Welke ja-maars kom je tegen? Als je je geplande veranderingen visualiseert tot in het kleinste detail, wat komt er dan langs? Schrijf het op! In hoe verre zou het echt een bedreiging zijn? Zou dit het einde betekenen? Hoe ernstig zouden de gevolgen kunnen zijn op een schaal van 1 tot 10? Zouden die blijvend zijn? Hoe groot op een schaal van 1 tot 10 is de kans dat ze ook echt gaan plaats vinden?

2. Welke mogelijkheden heb jij zelf in handen om de schade te beperken? Om de schade te herstellen of de zaak in het ergste geval weer op de rails te krijgen?

Grote kans dat je je ineens realiseert dat het allemaal wel mee zal vallen. Maar ook hier geldt: schrijf het op! Het proces van schrijven doet veel meer met je creatieve brein dan je denkt. En nee, niet in de computer in een spreadsheet zetten, gewoon schrijven met blauwe pen op wit papier.

3. Wat zijn de voordelen, de resultaten en de effecten als je je plan zoals gewenst gaat uitvoeren? Benoem zowel de korte-termijn als de lange-termijn effecten. Benoem zowel de tijdelijke als de blijvende effecten.

Nu je je nachtmerrie hebt beschreven en onder ogen gezien, benoem de positieve effecten van je project. Kijk naar de interne (eigenwaarde, zelfvertrouwen) als naar de externe effecten op je omgeving of de wereld. Hoe groot is de kans dat je minimaal een redelijk resultaat gaat krijgen? Hebben minder slimme mensen dan jij dit voor jou gedaan en voor elkaar gekregen?

4. Als je vandaag ontslagen zou worden, wat voor mogelijkheden zou je dan hebben om je financiële situatie weer op orde te krijgen?

Visualiseer deze mogelijkheid en loop de vragen 1 t/m 3 nogmaals door. Op welke manier zou je je huidige situatie evt kunnen veiligstellen, mocht niet lukken wat jij van plan bent?

5. Wat stel je uit omdat je bang bent?

Je weet precies wat je moet doen. Die telefoontjes plegen. Die en die persoon bellen. Iemand om hulp vragen. We zijn meesters in uitstellen van dingen waar we bang voor zijn en waarvan wij weten dat we ze moeten doen. Beschrijf the worst-case-scenario, accepteer en omarm het en realiseer je: het is niet meer dan een gedachte. Niet meer dan een spook. Het is geen realiteit. Oefening: neem jezelf iedere dag een ding voor om te doen waar je bang voor bent. Schrijf dit tot in detail op. Noteer je angsten. En ga het dan doen. ‘S avonds schrijf je dan op wat er werkelijk gebeurde nadat je het hebt gedaan. Valt je iets op? Maak er een gewoonte van, succes is a habit!

6. Wat gaat het je kosten (financieel, emotioneel en fysiek) als je je actie uit gaat stellen?

Bepaal de potentiële kosten van het niets ondernemen in. Als je nu niet achter je doelen aangaat waar je over 1, vijf, tien jaar wilt zijn, waar zal je dan staan? Precies waar je nu bent vermoedelijk. Hoe ga je je voelen als je over 10 jaar naar de afgelopen periode kijkt en vaststelt, dat je je leven door anderen, en door omstandigheden hebt laten bepalen? Geen actie ondernemen is altijd nog het grotere risico dan wel actie ondernemen, en gaande weg steeds dichter bij je doel en droom komen.

7. Waar wacht je nog op???

“het is niet het juiste moment”… “ik moet eerst … en … afronden”…”ik heb nog niet alle skills in huis”…”ik moet eerst meer geld en tijd hebben”… “de kinderen moeten eerst wat groter zijn”…”ik ben nog herstellende van een….” …. “ik heb nog een uitkering tot… en dan ga ik aan de slag”…” ik heb eerst nog een bruiloft, kerst, vakantie, verjaardag van oma…” Kun jij zelf ook dit soort excuses verzinnen?

Neem van mij aan: je bent bang, net als de rest van de mensheid. Net als 99% van alle mensen om je heen. “Als jij doet wat 99% niet durven te doen, dan ga jij krijgen wat 99% niet zullen krijgen.”

Stel de kosten vast van niet-veranderen, wees je bewust van de mogelijkheden die je hebt, omarm je angsten en doe wat succesvolle mensen doen: ontwikkel de gewoonte om in actie te komen.

Meet you at your topp…

Op Jouw Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *