De 6 Beste Manieren Om Zo Snel Mogelijk Oud En Ziek Te Worden!

Vanochtend kwam er een mooi appje langs van een collega:

“Ik heb het gevonden! Het enige wat ik hoef te doen, is mijn verhaal vertellen.”

Heb je hem weer. Dacht ik. Weer iemand die “het gevonden heeft”. Ik ging een pot thee zetten en ik ging hem bellen. Gelukkig werkten we vandaag allebei thuis en konden in alle rust bij kletsen.

Wij hadden allebei veel mee gemaakt gedurende de afgelopen maanden. Dochters die gaan trouwen in het buitenland, schoonmoeders die overlijden en oma’s die achteruit gaan in het verpleeghuis. We hadden mensen arm zien worden, en we hadden mensen in onze omgeving eenzaam zien worden. We hadden mensen zien overlijden die nog veel te jong waren! Met 40 jaar een hartaanval! Dat klopt niet, dat past niet, dat mag niet en dat kan niet.

Opeens stelden we elkaar de vraag: “Zou jij honderd jaar oud willen worden?” Nou ja, niet zo als mijn tweede schoonmoeder in ieder geval. Psychisch niet meer aanwezig, verdwaald in haar eigen leven, lichamelijk zwak en ziek, bijna doof, eenzaam, in een verschrikkelijk muf  en naar urine stinkend verpleeghuis. Zij was enorm verdrietig over alles wat het leven haar niet heeft gegeven….

 

En hoe zou je oud willen worden? Wat heb je nodig om echt heel diep van binnen gelukkig te zijn?

Natuurlijk zaten er wat verschillen in. Maar de overeenkomsten hadden wij snel gevonden:

 

  • we willen beide gezond en fit oud worden om zo lang en zoveel mogelijk te kunnen doen, en om te kunnen genieten van alles wat wij om ons heen hebben.
  • we willen beide samen oud worden – eeeuh dus niet met elkaar 😉 – maar met een levenspartner. Daar hoort voor beide ook een sociaal netwerk bij van gelijkgestemde mensen. Eenzaamheid is het ergste wat we ons kunnen voorstellen!
  • we willen beide voldoende geld hebben om ons geen zorgen te hoeven maken. We willen kunnen doen wat wij leuk vinden om te doen: reizen, de kinderen uitnodigen voor leuke reizen, wellicht een tweede huisje ergens delen waar het warm is? We willen voldoende geld hebben om angstvrij te kunnen leven. Om desnoods de luxe versie van het kunstgebit te kunnen kopen en niet de low-cost versie. We willen een taxi kunnen betalen als wij dat nodig vinden. En we willen zo veel geld hebben dat wij makkelijk kunnen geven aan mensen die het niet hebben, gewoon om te kunnen helpen als wij dat willen.
  • we willen beide voldoende tijd hebben om te doen wat wij willen doen. Er zijn zo veel ouderen die op bejaarde leeftijd nog moeten werken om het net even te redden iedere maand, of om de hobby te kunnen betalen. Of om juist het iets te dure jurkje te kunnen kopen. Die tijd heb je niet meer over om te genieten…
  • we willen beide fit en gezond genoeg zijn om te kunnen bewegen. Om te kunnen reizen of om met de fiets Terschelling te verkennen. We willen bewegelijk zijn om te kunnen beleven en niet aan het huis gebonden te zijn.
  • we willen geestelijk fit en vitaal zijn. We willen een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij, de familie, de wereld wellicht? We willen met onze kleinkinderen kunnen mee leven. We willen begrijpen wat er om ons heen gebeurt en ons verstand kritisch en wakker houden.

Toen was de eerste pot thee leeg en ik ging er nog een zetten…

Want wij ontdekten dat wij er nu iets aan kunnen doen om deze doelen ook te bereiken. Zegmaar, preventief. En eigenlijk, als je goed nadenkt, is dat ook de enige manier. Preventief, een plan maken, checken wat je doelen zijn en er dan alles voor doen om dat te bereiken. Want ja, als je eenmal ziek, zwak, eenzaam en arm bent? Te laat…..

Ja maar… dat krijg je dan hè, ja maar…

Daar trekken we ons gewoon niks van aan. Wat de dokter zegt. Dat “het” in de familie zit. Dat “het” nou eenmaal bij deze tijd hoort. Dat zijn niets anders dan meningen en oordelen van anderen. Geen feiten. Dat voelt gelijk een stuk lichter zeg!! Opluchting aan beide kanten van de telefoon. Het geeft ruimte om vrij te zijn in je planning en je doelen, no matter what.

We gingen nog even door, heerlijk om op een lijn te zitten en erop los te fantaseren wat we dan wel niet allemaal met onze kinderen en partners nog wilden in dit leven. Die worden gelijk mee ingepland 😉

 

Maar waar komt het nou eigenlijk op neer? Eigenlijk gaat het met name om een ding:

Aanvullen Van Tekorten

Dat is de essentie, hebben wij vanochtend ontdekt, toen we aan de telefoon de wereld een stuk beter gingen maken. Tekorten in een tijd van overvloed? Hmmmh….

  • tekorten aanvullen in voeding: het is al lang bewezen dat er in onze voeding niet meer zit wat er nog 50 jaar geleden in zat. Het ziet er allemaal mooi uit in de overvolle supermarkten maar het voedsel zelf is zo goed als dood. Teveel toevoegingen, onrijp geoogst, kunstmatig geteeld, gemodificeerd, gemanipuleert of te intensief geproduceerd. Veranderen van je voedingstijl is daarom een MUST. Daar hoort ook het gebruiken van natuurlijk supplementen op dagelijkse basis bij. Want ja, talloze onderzoeken wijzen erop dat het merendeel van de welvaart ziekten ontstaat door ondervoeding. En ook tekorten aanvullen in vocht hoort daarbij: meer water en thee is het geheim van de kok. Pffff…
  • tekorten aanvullen in sociale contacten: ik heb het bij mijn oma gezien. Hoe ouder je wordt hoe meer dierbare mensen verlies je natuurlijk om je heen. Dus: bouw op tijd aan je sociale omgeving! Leer nieuwe mensen kennen, zoek een nieuwe hobby, ga sporten (vult ook gelijk tekort aan beweging hahaha!). Sluit je aan bij een leesclub of een locale culturele vereniging. Maakt niet zoveel uit wat je doet, als je maar steeds bezig bent met het ontmoeten van nieuwe mensen. Ga op zoek naar like-minded people omdat een omgeving van gelijk gestemden gewoon fijn is en het gevoel van verbondenheid geeft.
  • tekorten van geld aanvullen: steeds vaker gebeurt het dat mensen minder uren krijgen, in de ww terecht komen, dat er een overname of een faillissement plaats vind of dat ze om andere redenen financieel steeds minder beschikbaar hebben. Zorg ervoor dat je op tijd voor een extra inkomen zorgt, mogelijkheden zijn er voldoende. Online zijn er mogelijkheden, het opzetten van een eigen bedrijfje kan, bepaalde vormen van beleggen of crowdfunding kan… Ook hier zijn er talloze mogelijkheden. Zolang je je er maar niet bij neer legt dat je het hier maar mee moet doen!
  • tekort aan tijd aanvullen: de meeste mensen, zo hebben wij vanochtend ontdekt, roepen dat ze ergens geen tijd voor hebben. Eeeuh? Iedereen heeft exact 24 uur op een dag, dusss…..? Voor ons was de ontdekking belangrijk dat wij meer tijd kunnen creëren. Dat gaat vooral door bewuste keuzes te maken, door prioriteiten vast te stellen, door een plan voor je dag te maken, door te delegeren wat je niet zelf hoeft te doen en door structuur van je dag aan te houden. Ineens houd je tijd over!! Je werkt veel effectiever, je bent productiever, en daardoor positiever en energieker. Gek is het hoe dat werkt.
  • tekort aan beweging aanvullen: you will loose what you don’t use, bekend verhaal. Onlangs is ontdekt dat gebrek aan beweging voor het lichaam erger is dan roken. En ja, ik heb ’s ochtends niet altijd zin om naar buiten te gaan, te rennen, te fietsen, naar de sportschool te gaan of de zonnegroet op de overloop te doen als alles tegen zit. Maar ik kan je vertellen: je gaat zo anders door de dag! Ik ben me veel bewuster van mijn lichaam waardoor ik meer let op gezond eten, voldoende drinken, voldoende slaap en leuke mensen om me heen. Ik loop anders, ik heb een betere uitstraling en ik zit beter in mijn werk. Lange termijn: beste manier om je lijf preventief gezond te houden. Hart en vaatziekte, artrose, osteoporose, diabetes en nog veel meer kun je zelf in de hand houden door te bewegen! Dus kom van de bank af, verruim je comfortzone en verheug je nu al op dat gevoel.
  • tekort aan geestelijke voeding aanvullen: dit is wellicht nog de meest delicate ontdekking. ICTers hebben er al een bepaalde afkorting voor GIGO: Garbage In – Garbage Out! Waar alleen maar zooi in gaat, kan ook alleen maar zooi uit komen.  Voeding voor het brein is minimaal even belangrijk als de voeding voor het lichaam. Check even hoe vaak je jezelf op een dag bloot stelt aan negativiteit, aan drama, domheid, terrorisme, diefstal, moord, onderdrukking, oorlog of misbruik. En? Schrik je ervan? Als je een keer bewust naar het Journaal kijkt? Wat is de verhouding tussen opbouwende, positieve berichten en destructieve, negatieve verslagen? Zorg dat je een omgeving creëert die je geestelijke voeding oplevert. Zoek goede gesprekken met mensen, goede boeken of culturele uitstapjes. Bezoek je lezingen en workshops door mensen die net iets verder denken dan jij gewend bent? Die je inspireren en je aan het denken zetten? Die je nieuwe mogelijkheden laten zien? Die zorgen dat je persoonlijk gaat groeien?

Toen was de tweede pot thee ook op, en mijn mobieltje was leeg. Wij vonden het toch ook allebei een goed moment om te laten bezinken en zaten ineens vol inspiratie en plannen hoe wij onze nog bestaande tekorten konden aanvullen. Energy boost!

Ik ben benieuwd wat jij in je leven wil hebben als je oud bent, waar zitten jouw tekorten en hoe kun je die aanvullen? Laat je een bericht achter?

 

Op Jouw Succes…

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *