Het Denkt My – Waarom Onze Hersenen Eigenlijk Dom Zijn

Mensen zijn er al zo lang mee bezig als de mensheid bestaat. Wat zijn gedachten? Waar kun je die vinden? Ergens onderin het brein? Of in het hart? Waar zit het geloof? En is het wel mijn gedachte of die van een ander? Zijn gedachten werkelijk vrij? Waar zit het IQ dan precies? Hersenwetenschappers, mooi vak. Tasten met veel vragen nog steeds in het duister.

Het menselijk brein heeft de mens door de jaren heen doen verbazen. Sommige wetenschappers en dokters hebben hun hele leven gewijd aan het bestuderen van het brein. Er zijn inmiddels vele wetenschappelijke feiten van het brein bekend: het weegt 1,3 – 1,4 kg. Het bestaat voor ca. 75% uit water, heeft 110 miljard en een paar neuronen en je hebt zo’n 70.000 gedachten per dag. Vele daarvan zijn dagelijks hetzelfde en draaien in een oneindig kringetje rond…

 

Feit 1
Je brein is niet zo slim

Waarschuwing! Het volgende kan één van je bubbels laten barsten (speciaal als vrouw zijnde): multitasken is een mythe. Je kunt gewoonweg niet efficiënt multitasken. Alles wat je brein doet is heel snel switch-tasken tussen twee taken en jou de illusie geven dat je multitaskt. Realiteit is dat multitasken juist belemmerend in plaats van tijdsbesparend op jouw resultaten werkt.

Een oefening die je multitasken voor altijd doet afleren (lees eerst de hele oefening!):

Stap 1. 
Schrijf eerst de zin ‘Ik ben een heel goede multitasker’ helemaal uit en daarna op de volgende regel de cijfers 1 t/m 28 (allemaal). Zo snel mogelijk!
Stap 2. 
Neem de tijd op. Hoe lang heb je erover gedaan om stap 1 uit te voeren?
Step 3. 
Multitask: Neem de zin uit stap 1 en schrijf de eerste letter ‘I’, gevolgd door het cijfer ’1′ eronder, daarna de tweede letter ‘k’ en het cijfer ’2′ eronder, de derder letter ‘b’ en het cijfer 3 eronder. Maak de hele zin zo af tot aan de laatste letter ‘r’ en het cijfer ’28′. Letter-cijfer-letter-cijfer-letter-cijfer dus… Zo snel mogelijk!
Step 4. 
Neem ook deze tijd op. Hoe lang heb je erover gedaan om stap 1 multitasking uit te voeren?

Overtuigd?

 

Feit 2

Positief denken verandert je brein
Positief denken verandert je brein echt. Op een echte, fysieke manier. Dit wordt neuroplasticiteit genoemd. Wetenschappers tonen steeds vaker aan dat het brein oneindig flexibel en dynamisch is. Herhaaldelijke positieve gedachten en positieve activiteiten ‘bedraden’ je brein op een andere manier en maken die delen in je brein die verantwoordelijk zijn voor positief gevoel sterker, beter ontwikkeld. Het brein vormt nieuwe neurologische paden, als we het werk doen. Net als iedere training is hier oefening, herhaling en actie nodig. Ook regelmatig mediteren veranderd aantoonbaar je brein. Dat is toch goed nieuws? Maar een ding is zeker,

Feit 3
Het brein is een overtuigingen-machine

Uit alle informatie die via onze zintuigen binnenkomt, begint het brein van nature te zoeken naar patronen. Vervolgens geeft het een betekenis aan die patronen. We kunnen het niet helpen dingen te geloven. Onze breinen zijn erop getraind om de puntjes in onze wereld met elkaar te verbinden tot een patroon. En om met een betekenis te komen die ons uitlegt waarom dingen gebeuren. Deze ‘patronen met een betekenis’ worden onze overtuigingen. Dat waarin wij geloven. En op het moment dat een overtuiging zich heeft gevormd, begint het brein te zoeken naar meer bewijs van die overtuigingen, waarmee het brein die overtuigingen bekrachtigd, steeds weer.

Hetzelfde proces dat ons helpt overtuigingen te vormen over het universum en over onszelf, maakt ook dat wij, meer dan welke andere soort ook, in staat zijn tot zelfbedrog, illusie en onszelf voor de gek houden…

Feit 4
Het brein en herinneringen

Jouw brein liegt voortdurend tegen je. Het kan niet omgaan met alle kleine details van wat er om je heen te beleven is. Je achterhoofdskwab verbind de puntjes met elkaar met wat hij ‘denkt’ dat er is. Op eenzelfde manier neemt je brein een herinnering niet op als een video. Het neemt foto’s van de belangrijkste gebeurtenissen en als je die herinnering terughaalt, raadt je brein wat er tussenin is gebeurt (gebaseerd op eerdere ervaringen). Je brein vindt het heel gemakkelijk om verkeerde herinneringen te creëren omdat het meestentijds bezig is met raden wat er (is) gebeurt. Er zijn momenten waarvan je blind kunt zweren dat ze zijn gebeurt, wat niet zo is. Een ontnuchterende gedachte… Zo kun je ook onprettige ervaringen en herinneringen “overschrijven”. Tot dat je je zelf gecreëerde ervaringen zelf geloofd. Gaaf he!

Feit 5
Je brein kan niet focussen

Ik doe mijn uiterste best om je aandacht tot aan het laatste woord van dit blogartikel vast te houden. Maar ik weet dat dit tevergeefs is. Al lezende zullen je gedachten afdwalen, weer terugkeren, en weer afdwalen. Gelukkig voor mij heeft dit niets te maken met de kwaliteit van dit blogartikel. Het is gewoon een van die dingen die ons menselijk maakt.

Experimenten laten zien dat we gemiddeld zo’n 5,4 keer afdwalen in een tijdspanne van 45 minuten. Afhankelijk van het experiment, zijn mensen tot aan de helft van de tijd helemaal niet bezig met de taak die hun werd opgedragen. Zelfs als hen uitdrukkelijk werd verzocht de aandacht erbij te houden.

Feit 6
Je breint leert

Je brein verliest zijn vermogen om te leren en te veranderen nooit, omdat het continu nieuwe verbindingen legt. Het brein heeft de verbazingwekkende mogelijkheid om zichzelf te reorganiseren door nieuwe connecties te leggen tussen de hersencellen (neuronen). Heel lang werd gedacht dat deze verbindingen tussen onze hersencellen starder werden naarmate we ouder worden. Research laat nu zien dat het brein feitelijk nooit ophoud te veranderen door te leren. De neuronen moeten wel gestimuleerd worden met activiteit, dus blijf iets nieuws leren. Iedere dag! Geen smoesjes meer dat je iets niet kunt leren. Dat je iets niet WILT leren? Heel ander verhaal.

Feit 7
Je brein kent geen pijn

Je brein heeft geen pijnreceptoren. Daarom kunnen mensen geopereerd worden aan de hersenen en bij vol bewustzijn blijven. Ze kunnen zelfs praten en dingen doen. Het schedeldak verwijderen zou wel enigszins pijnlijk kunnen zijn…
En ja, er zijn wel degelijk significante verschillen tussen het mannen- en het vrouwenbrein. Kijk naar deze hilarische video die het allemaal duidelijk maakt: ‘A Tale of Two Brains – Men’s Brain Women’s Brain’ door Mark Gungor.

 

En hoe zit het met de kleine stemmetjes? Doe normaal… Dat kun je niet…. Wat zullen ze wel niet denken…. Dat gaat me nooit lukken…. Daar is geen geld/tijd/mensen voor…  Ik heb er zo mijn ideen  over, kom ik op terug.

Op Jouw Succes….

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *